Minun lähiluontoni - We make transition
Tällä sivulla
Uusikaupunki toimii Varsinais-Suomen liiton pilottikuntana We make transition! -hankeessa, jota rahoittaa EU:n Itämeren alueen Interreg -ohjelma.
Kunnilla ja kaupungeilla on keskeinen rooli kestävämpien toimintatapojen edistämisessä, mutta ne tarvitsevat toimijoita yhteiskunnan eri tasoilta mukaan kehittämään uudenlaisia ratkaisuja kestävän elämän mahdollistumiseksi. Hanke tukee Uudessakaupungissa kunnan ympäristötyötä, ilmasto-ohjelman valmistelua sekä asukkaiden ja yhdistysten osallisuuden kehittämistä. Uudenkaupungin murrosareena on lisäksi pilottitoteutus, jonka avulla murrosareenamenetelmää räätälöidään työkaluksi varsinaissuomalaisten kuntien kestävyys- ja osallisuustyöhön. Menetelmän mukaisesti Minun lähiluontoni -työpajoihin on kutsuttu erityisesti luonnon monimuotoisuuteen kytkeytyviksi tunnistettuja kansalaistoimijoita, mutta myös muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita liittymään mukaan.
Lähtökohtina kehittämiselle olivat luonnon monimuotoisuus sekä vastuullinen kuluttaminen. Yhteisen kestävyysvisiotyön kohteeksi on näistä rajattu erityisesti se, miten asukkaat, yhdistykset ja kunta voivat yhdessä edistää pihojen ja lähiluonnon monimuotoisuutta. Kestävän kulutuksen teemaa edistetään muita reittejä.
Työpajasarja | Vaihe käynnissä
Minun lähiluontoni -työpajasarja alkoi tiistaina 23.4. Kauri-salissa. Sarja kokoaa yhteen luonnon monimuotoisuuden eteen toimivia asukas- ja yhdistystoimijoita sekä yhteiskunnallisia yrityksiä. Työpajoja järjestetään ainakin kolme – ensimmäisen lisäksi tilaisuuksia on myös 7. toukokuuta ja 21. toukokuuta.
Ensimmäisessä työpajassa kaksikymmentä eri näkökulmista lähestyvää osallistujaa tutustuivat toisiinsa, perehtyivät aiheeseen ja loivat kuvauksia toivottavasta tulevaisuudesta: siitä, minkälaista osallistavaa ja vaikuttavaa yhteistyötä uusikaupunkilaiset tekevät luonnon monimuotoisuuden eteen 11 vuoden päästä, vuonna 2035.
Seuraavassa työpajassa rakennetaan polku toivotusta tulevaisuudesta nykyhetkeen. Pohdimme, mitä on pitänyt tapahtua, jotta toivottu tulevaisuus kävisi toteen. Minkälaisin askelin voidaan torjua luonnon köyhtymistä juuri Uudenkaupungin pihoilla ja lähiluonnossa, ja minkälaisia yhteisen tekemisen tapoja tähän tarvitaan? Mitä kukin yhdistys tai asukas voi tehdä toivottavan tulevaisuuden rakentamiseksi?
Kun polut ovat valmiina, käydään kolmannessa työpajassa polkujen ensimmäisten askelten äärelle. Niistä muotoillaan kestävyyskokeiluja, joita lähdetään toteuttamaan yhdessä kansalaistoimijoiden ja kunnan kanssa. Kokeilujen aloitus ja niiden toteuttaminen on kaikille kiinnostuneille avointa tekemistä, josta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Työpajasarjan jälkeen
Murrosareena työpajasarjan jälkeen järjestetään avoimia tilaisuuksia asukas- ja yhdistyslähtöisen luonnon monimuotoisuuden edistämisen jatkamiseksi, ajankohdat tarkentuvat.
Lisätietoja hankkeesta
